Udruženje filmskih radnika u Bosni i Hercegovini

Udruženje filmskih radnika BiH

Udruženje filmskih radnika u Bosni i Hercegovini je profesionalna organizacija koja okuplja filmske radnike, autore i umjetnike koji profesionalno obavljaju poslove iz filmske djelatnosti.

Udruženje aktivno učestvuje u kulturnom životu BiH i bori se za afirmaciju bosanskohercegovačkog filma među širom publikom. Svake godine Udruženje organizuje BH Film Festival i učestvuje na prezentacijama bh. filma na prestižnim svjetskim filmskim festivalima.

Udruženje je osnovano 1950. godine i tada je ova organizacija okupljala oko 20 članova. Udruženje danas broji 135 članova.

Instagram

Udruženje redateljica i redatelja u Bosni i Hercegovini

Udruženje redateljica i redatelja BiH

Udruženje redateljica i redatelja u Bosni i Hercegovini osnovano je s ciljem poboljšanja uslova rada redateljica i redatelja u oblasti filma, teatra, televizije i novih medija. Udruženje ima za cilj povećanje kvaliteta filmskih djela, profesionalizovanje uslova rada, povezivanje sa redateljicama i redateljima u Bosni i Hercegovini, dijaspori i svijetu.

Svake godine Udruženje organizuje Dan Hajrudina Šibe Krvavca na njegov rođendan, 22. decembra, i prikazuje filmove ovog najgledanijeg i najpopularnijeg bosanskohercegovačkog redatelja, te organizuje razgovore i druženje s publikom nakon projekcije filmova.

Asocijacija snimatelja u
Bosni i Hercegovini

Asocijacija snimatelja

Asocijacija snimatelja u Bosni i Hercegovini je udruženje profesionalnih filmskih i televizijskih radnika koji pripadaju sektoru kamere. Osnovana je 2010. godine i djeluje na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Ciljevi asocijacije su razvijanje saradnje unutar struke, poboljšanje uslova i kvaliteta rada, očuvanje filmskih zanimanja i promovisanje filmske umjetnosti. Asocijacija danas broji 32 člana, a okuplja direktore fotografije, snimatelje, gafere i majstore scenske tehnike.

Asocijacija snimatelja u BiH je članica Međunarodne federacije snimatelja IMAGO, te aktivno djeluje u sklopu Balkanske konferencije snimatelja i BalKam-a.

Instagram