kinoteka

Javna ustanova Kinoteka Bosne i Hercegovine se bavi arhivskom, istraživačkom i prikazivačkom djelatnošću. U ovoj ustanovi čuvaju se filmski materijali i filmska građa od historijskog, umjetničkog, kulturnog, obrazovno-odgojnog i naučnog značaja.

U arhivi domaćeg filma čuvaju se originalni filmovi, filmska građa i prateći materijali filmova, među kojima je i prvi zvučni kratki igrani film bh. kinematografije Ljubav u Sarajevu, snimljen 1936. godine. U bogatoj zbirci plakata domaćeg filma nalazi se i plakat koji je nacrtao slavni slikar Pablo Pikaso za film Bitka na Neretvi iz 1972. godine. Arhivu stranog filma čini preko 700 stranih filmova i skoro 6.000 različitih plakata stranih filmova.

Bogata arhiva koristi se za obrazovne i naučne potrebe te pruža velike mogućnosti za istraživački rad naučnicima, studentima i ljubiteljima sedme umjetnosti. Prikazivački odjel Kinoteke BiH nudi redovan filmski program sa kvalitetnim izborom filmova, uključujući stare i skoro zaboravljene filmove, a organizuju se i obrazovni programi o osnovama filmske umjetnosti za djecu školskog uzrasta.

Kinoteka Bosne i Hercegovine je članica Svjetske federacije filmskih arhiva i Asocijacije evropskih kinoteka, te sve svoje djelatnosti obavlja u skladu s etičkim kodeksom o zaštiti autorskih prava.