Film Industry Sarajevo City of Film

Sarajevo grad filma je projekat Sarajevo Film Festivala za podršku realizaciji mikro-budžetnih filmova, koji se snimaju u Sarajevu, putem umjetničke i tehničke saradnje mladih i etabliranih filmskih autora i profesionalaca iz Bosne i Hercegovine, u saradnji sa kolegama iz Jugoistočne Evrope.

Projekat je od svog osnivanja 2007. godine do danas omogućio realizaciju 40 kratkih igranih filmova, tri omnibus filma i jednog dugometražnog igranog filma, te je uključivao više od 400 mladih režisera, scenarista, producenata, glumaca, snimatelja, montažera i kompozitora iz 20 različitih zemalja regiona i svijeta. Mnogi od ovih filmova označili su početak obećavajućih karijera mladih autora ili potvrdili kvalitet rada već etabliranih autora.

Svi filmovi koji se snimaju u okviru projekta Sarajevo grad filma snimaju se u Sarajevu, angažujući i do 100 ugovorno angažovanih saradnika u periodu od 15 do 60 dana u godini. Na taj način projekat Sarajevo grad filma podržava razvoj i održivost filmske industrije u Sarajevu.