Film Industry - Cinelink Industry Days - Photo 1

Dani filmske industrije CineLink održavaju se u okviru Sarajevo Film Festivala i svake godine okupljaju preko 1.000 profesionalaca iz svih grana filmske industrije: producente, distributere, prodajne agente, finansijere, festivalske selektore, itd.

Tokom Dana filmske industrije CineLink organizuju se mnogobrojne aktivnosti usmjerene na filmske i TV projekte u raznim fazama razvoja, odnosno radi se na predstavljanju i odabiru kvalitetnih dugometražnih filmova u razvoju, zatvorenim projekcijama igranih i dokumentarnih filmova koji su u fazi post-produkcije, zatvorenim projekcijama dijelova završenih filmova koji su spremni za distribuciju, biraju se novi i uzbudljivi visokokvalitetni dramski TV projekti etabliranih autora iz regiona, a mladi talenti imaju priliku predstaviti svoje kratkometražne filmske projekte.

Zahvaljujući ovom programu, Sarajevo je u posljednjih 20-ak godina postalo regionalna platforma posvećena razvoju kvalitetnih projekata, dugometražnih i kratkometražnih filmova, dokumentarnih filmova i kvalitetnih TV serija autora iz regije, koji su kasnije ostvarili uspjeh na prestižnim filmskim festivalima i na međunarodnom tržištu.

Cilj ovog programa je da se unaprijede prvenstveno regionalna razmjena i saradnja, ali svake godine prisutni su i mnogi učesnici i profesionalci iz cijelog svijeta. Vrijednost poslova zaključenih za vrijeme ili zahvaljujući susretima na ovom događaju iznosi preko 20 miliona eura godišnje.