Filmski klub VOLIM FILM

Filmski klub VOLIM FILM usmjeren je na edukativni rad u oblasti filma i nastoji upoznati članove kluba sa historijom filma, osnovama filmske teorije i savremenom filmskom produkcijom.

Članovi filmskog kluba imaju besplatan pristup redovnim projekcijama na repertoaru kina Meeting Point, te imaju mogućnost da učestvuju u organizaciji rada kina i stvaranju nove kino publike. Za članove kluba organizuju se posebne projekcije filmova i razgovori s filmskim profesionalcima o osnovnim kreativnim procesima u filmskoj produkciji. Nekoliko puta godišnje, za članove kluba i sve zainteresovane, organizuje se filmski kviz uz opušteno druženje u kafeu Meeting Point.

Članovi filmskog kluba VOLIM FILM obuhvataju različite starosne skupine, odnosno tinejdžere, studente i penzionere, a sastanci kluba se organizuju na sedmičnom nivou.

Filmski klub VOLIM FILM započeo je s radom 2014. godine s ciljem da se promoviše filmska umjetnost i stiču naprednija znanja o filmu. Sve aktivnosti kluba realizuje Udruženje Obala Art Centar u prostorijama kina Meeting Point.

Razvoj mlade publike

Udruženje Obala Art Centar tokom cijele godine posebnu pažnju posvećuje edukaciji mladih i razvoju mlade kino publike s ciljem da se na mlade prenese iskustvo odlaska u kino i gledanja filma na kino platnu.

Redovno se organizuju školske projekcije za srednje i osnovne škole u kinu Meeting Point, a nakon projekcije sa mladima se razgovara o filmu, njihovom odnosu prema kinu i značaju odlaska u kino.

Cilj aktivnosti je razviti kod mladih kritičko razmišljanje o filmu i ljubav prema filmskom stvaralaštvu, te pokazati mladima da odlazak u kino može obogatiti život jer doprinosi socijalizaciji, komunikaciji i dijalogu.

Program CineSchool

CineSchool je program filmskih projekcija i edukativnih radionica o filmskim procesima i kritičkom razumijevanju filma.

Svrha programa je potaknuti razvoj filmske kulture među mladima u osnovnim školama, radi lakšeg razumijevanja važnosti i značaja filma u životu mladih, kao i radi lakšeg i bržeg stjecanja znanja kroz upotrebu filma i medijske kulture. Uvodnim videom kojim se objašnjavaju osnovni pojmovi i elementi filma, te projekcijom posebno odabranog filma i razgovorom nakon projekcije, učenici stiču nova saznanja i vještine na jednostavan i njima blizak način.

Program CineSchool organizuje i provodi Udruženje Obala Art Centar u saradnji s osnovnim školama u Kantonu Sarajevo.

CineSchool – digitalna platforma za učenike i nastavnike

CineSchool je online platforma koja je pokrenuta s ciljem da učenike osnovnih škola u Kantonu Sarajevo obrazuje o filmu kao umjetničkoj formi i unaprijedi filmsku pismenost.

Platforma je pomoć učenicima i nastavnicima da lakše realizuju nastavu iz oblasti filma, ali je dostupna za korištenje i svim osobama koje žele naučiti osnovne pojmove o filmskoj umjetnosti i proširiti svoje znanje o filmu. Kroz video lekcije objašnjavaju se počeci filmske umjetnosti i filmska izražajna sredstva, a kroz razgovore sa filmskim radnicima predstavljaju se različita filmska zanimanja.

Platformu vodi Obala Art Centar, uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Besplatno Kino Valter

Filmski Centar Sarajevo provodi projekat Besplatno Kino Valter u okviru kojeg se redovno prikazuju filmovi iz kataloga Filmskog Centra Sarajevo, domaći filmovi stari i po nekoliko decenija, kao i filmski naslovi strane kinematografije. Basplatno Kino Valter nudi posebno iskustvo besplatnih projekcija filmova koji su rijetko dostupni javnosti, a nakon projekcija slijede edukativni razgovori o filmu sa filmskim profesionalcima. Besplatno Kino Valter je zabavno i edukativno mjesto namijenjeno ljubiteljima filma i najširoj publici Sarajeva, Bosne i Hercegovine i regije. Filmovi se prikazuju na velikom platnu u prostorijama Filmskog Centra Sarajevo, a projekcije se redovno najavljuju putem društvenih mreža.

Instagram