Filmski klub VOLIM FILM

Filmski klub VOLIM FILM usmjeren je na edukativni rad u oblasti filma i nastoji upoznati članove kluba sa istorijom filma, osnovama filmske teorije i savremenom filmskom produkcijom.

Članovi filmskog kluba imaju besplatan pristup redovnim projekcijama na repertoaru kina Meeting Point, te imaju mogućnost da učestvuju u organizaciji rada kina i stvaranju nove kino publike. Za članove kluba organizuju se posebne projekcije filmova i razgovori s filmskim profesionalcima o osnovnim kreativnim procesima u filmskoj produkciji. Nekoliko puta godišnje, za članove kluba i sve zainteresovane, organizuje se filmski kviz uz opušteno druženje u kafeu Meeting Point.

Članovi filmskog kluba VOLIM FILM obuhvataju različite starosne skupine, odnosno tinejdžere, studente i penzionere, a sastanci kluba se organizuju na sedmičnom nivou.

Filmski klub VOLIM FILM započeo je s radom 2014. godine s ciljem da se promoviše filmska umjetnost i stiču naprednija znanja o filmu. Sve aktivnosti kluba realizuje Udruženje Obala Art Centar u prostorijama kina Meeting Point.

Razvoj mlade publike

Udruženje Obala Art Centar tokom cijele godine posebnu pažnju posvećuje edukaciji mladih i razvoju mlade kino publike s ciljem da se na mlade prenese iskustvo odlaska u kino i gledanja filma na kino platnu.

Redovno se organizuju školske projekcije za srednje i osnovne škole u kinu Meeting Point, a nakon projekcije sa mladima se razgovara o filmu, njihovom odnosu prema kinu i značaju odlaska u kino.

Cilj aktivnosti je razviti kod mladih kritičko razmišljanje o filmu i ljubav prema filmskom stvaralaštvu, te pokazati mladima da odlazak u kino može obogatiti život jer doprinosi socijalizaciji, komunikaciji i dijalogu.

Program VOLIM FILM

VOLIM FILM je program filmskih projekcija i edukativnih radionica o filmskim procesima i kritičkom razumijevanju filma.

Svrha programa je potaknuti razvoj filmske kulture među mladima u osnovnim školama, radi lakšeg razumijevanja važnosti i značaja filma u životu mladih, kao i radi lakšeg i bržeg stjecanja znanja kroz upotrebu filma i medijske kulture. Uvodnim videom kojim se objašnjavaju osnovni pojmovi i elementi filma, te projekcijom posebno odabranog filma i razgovorom nakon projekcije, učenici stiču nova saznanja i vještine na jednostavan i njima blizak način.

Program VOLIM FILM organizuje i provodi Udruženje Obala Art Centar u saradnji s osnovnim školama u Kantonu Sarajevo.