Screenshot 2020-06-16 at 20.24.37

Akademija scenskih umjetnosti

Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo je počela s radom 1981. godine, kada je upisala prvu generaciju studenata na Odsjeku za glumu. Potom je uslijedilo otvaranje Odsjeka za režiju 1989. godine, u ratnoj 1994. godini pokrenut je Odsjek za dramaturgiju, a Odsjek za produkciju i menadžement je otvoren 2010. godine.

Bitan segment rada Akademije i praktične nastave sa studentima ostvaruje se na Otvorenoj sceni OBALA, kultnom sarajevskom pozorištu, gdje se studenti predstavljaju svojim radovima i projektima, odnosno pozorišnim predstavama i filmovima, u saradnji sa sarajevskim pozorišnim, TV i filmskim kućama. Svojim radom na Otvorenoj sceni OBALA profesionalni glumci, režiseri i pisci obogaćuju pozorišni, filmski i kulturni život Sarajeva.

Zbog kvaliteta dokazanog u praksi, profesori Akademije, te bivši i sadašnji studenti osvojili su više od 200 značajnih nagrada u oblasti teatra, televizije i filma. Ova institucija je multimedijalna akademija, jer su gluma, režija, produkcija i dramaturgija jedno, ali se manifestuju kroz različite medije.

Screenshot 2020-06-16 at 20.26.31

Sarajevska filmska akademija

Sarajevsku filmsku akademiju osnovao je Univerzitet Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (University Sarajevo School of Science and Technology) kao prvu privatnu filmsku školu u Bosni i Hercegovini i kao jedinu školu za snimanje filmova u Jugoistočnoj Evropi čiji se cijeli nastavni plan i program izvodi na engleskom jeziku.

Nastavni programi razvijeni su kao interaktivna platforma koju čine tri osnovna dijela: teorijska predavanja, praktične radionice i – što je najvažnije – filmska produkcija. Studentima se nudi stabilna struktura osnovnih predavanja, dok program u isto vrijeme karakterišu fleksibilnost, otvorenost i jedinstvena prilika za povezivanje i rad s najistaknutijim svjetskim stručnjacima, umjetnicima, režiserima, teoretičarima i historičarima filma.

Akademija je mjesto razmjene kreativnih energija i ideja, otvorene komunikacije i slobodnog umjetničkog izražavanja. Visoko selektivan proces osigurava male grupe studenata i blizak radni odnos između studenata, akademskog i pomoćnog osoblja.